keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Bagelia aamupalaksi?


Miksipä ei, vastaisin itse. Aamupalaksi söisin mielelläni hyvän bagelin, rapea, tuorejuusto- leivtteisen, salaatilla ja muilla vihanneksilla, kylmäsavustettua lohta ja nauttisin vierellä raikasta juuri puristettua appelsiini.
Aluksi siis tämmöinen väli-ilmoitus. Elikkä valitettavasti nyt toi lukio on ottanut todella suuren osan mun päivittäisestä elämästä ja sen lisäksi harrastukset ja kaikki muu! Nyt löysin hyvän ajan ja yritän nyt lukio-opiskeluiden ohella samalla myös tätä blogia päivitellä. :)

Bagelit, ei beigalet tai beigel. Se on Bagel. Usein kuulen tota väärä nimitystä koska se on helpompi lausua, kuin Bagel.
Tässä siis valmistin eilen päivällä bagelia ja nuo kuvat napsin aamulla. Täyttävä, erinomainen, ravitseva ja MAUKAS aamiainen lapselle, nuorelle ja aikuisille! Tää eväs aamulla pitää kyllä nälän pari tuntia poissa! Tämmäönen bagel, joka on hyvin täytetty sopii myös hyvin evääksi!


Viime aikoina on ollut intoa leipoa leipää, erityyppisiä: patonkeja, focacciaa, sämpylöitä, patonkeja ja nyt bageleita! Bagelista hieman nippeli tietoa.
Bagel on donitsin- muotoinen leipä perus leipätaikinan aineksista. Bagel on tunnettu myös nimellä "vesidonitsi" työvaiheeseen liittyen. Bagel on puolalainen keksintö ja yli 400 vuoden jälkeen ensimmäisistä bageleista syömme niitä vieläkin. Bagelit ovat juutalaisten kehittämä ja se on leivnnyt koko maailmalle, erityisesti Usaan, jossa bageleita tuotetaan massatuotantoina ja tätä leipien aatelia nautitaan aamupalaksi, lounaaksi tai brunssina! "Bagel for brunch, lunch and breakfast...". 
Bagelien teko vie aikaa, omalla kohdallani 3,5 tuntia, joista noin melkein 2 meni nostatukseen. Kaikein kaikkiaan bagelit ovat helppo tapa piristää aamupalapöytää. Ja kaikkein hienointa bageleissa on se, että jokainen saa käyttää omaa makuaan leivän täyttämisessä.
Mielikuvituksen käyttöä siis voi käyttää tässä leivässä!

Bagel
(12 bagelia)

3 tl kuivahiivaa
2 1/4 rkl sokeria
5 1/4 dl 42 asteista vettä
3,5 tl suolaa
12 dl vehnäjauhoja

Sekoita pienessä kulhossa 1,5 dl 42 asteista vettä. Lisää joukkoon sokeri ja hiivaa, mutta älä sekoita. Anna hiivan alkaa elää ja mahdollisesti myös kuplia. Anna olla sivussa sekoittelematta viisi minuuttia. Katso silti, että kaikki ainekset uppoavat veteen eivätkä jää pinnalle.

Sekoita jauhot ja suola omassa suuressa kulhossa. Kaada hiiva seos sen jälkeen kuin se on ollut rauhassa viisi minuuttia. Vaivaa taikinaa ja lisää 3 dl vettä (42 astetta). Vaivaa taikinaa ja lisää vielä 0,5- 0,75 dl vettä, VAIN jos siihen on tarve! Vaivaa taikinaa vielä 10 minuuttia.

Jätä kohoamaan 60 minuutiksi. Tunnin jälkeen lyö taikinaa rystysillä hieman, jotta taikinaa hieman laskeutuisi. Jätä vielä 10 minuttiksi.

Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele palloiksi. Taikina ei ole samanlaista kuin pulla taikina ja pallojen muodostaminen on hieman vaikeampia.Ota omenan siemenkotapoistaja pallon keskeltä pala. Laita sormi reikään ja venytä sitä suuremmaksi. Tee näin kaikille 12 pallolle ja pistä ne kohoamaan vielä liinan alle 15 minuutiksi.

Sillä välin kiehauta 1,5 litraa vettä kattilassa. Veden kiehuessa säädä voimakkuutta niin pienelle kuin mahdollista. Nostele kaksi bagelia veteen kiehumaan ja anna niiden olla siellä minuutti/ per puoli.
Nosta keihutetut bagelit leivinpaperoidulle pellille. Voitele munalla ja laita päälle seesaminsiemeniä koristeeksi. Pasita uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia.

Tarkkaile bagelien pintaa koko ajan.
Ja nyt paras osuus eli täyttäminen...!!! Nyt voit täyttää Bagelit omalla tavallasi. Makuvaihtoehtoja on lukemattomia ja niitä riittää maan ja taivaan välillä. Ehkä tunnetuin täyte on tuorejuusto, nimittäin Philadelphian tuorejuusto. Omani täytin Purjosipuli tuorejustolla, salaatilla, kurkulla, juustolla, tomaatilla, punasipulilla ja kylmäsavustetulla lohella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti