sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Italian Herkku Focaccia


Nyt kun tässä muistelin Italian ja Rooman matkaa, tuli ikävä niitä kaikkia ruokia mitä söin siellä. Leivät oli yksi, mitä Italiasta löytyi ja paljon! On litteitä, oliiviöljyisiä, maustettuja, paksuja, vaaleita, tummempia ja eri vihanneksillä täytettyjä. Pestoleivät olivat yksi suosikki, mutta ykkösenä oli öljyinen oliivi- kirsikkatomaatti Foccacia...
(Tämän hetkisen vuodenajan takia kirsikkatomaattien hinta oli niin hurja, että piti vähän muunnella suosikkia!)


Tein nyt uudella kenwoodilla sitten testin ja huippu laite ja huippu tehot! (KUVIA KONEESTA TULEE MYÖHEMMIN JA VIDEOKI JOS MAHDOLLISTA!!) Tykkään tosi paljon ton monimuotoisuudesta ja siitä, kuinka jatkossa voin investoida tohon koneeseen ostamalla lisälaitteita, kuten suunnitelmissa onkin jäätelökone osat, Flexi- sekoitin, monitoimimylly, pastakone jne. :)

Foccacia on siis italialainen leipä, johon rakastuin Italiassa viime vuonna. Leipää tuli tilattua aina ravintolassa lisäkkeeksi ja joka kerta se maistui hyvälle. Kostea ja kunnon laatu oliiviöljyinen sisus, rapsakka pinta, oliivien, kirsikkatomaattien ja sipulin maku täydensivät leivän ja sitä olisi voinut syödä yksinään, sillä täytteet ja itse leipä olivat melko täyttäviä.


Italialainen Foccacia

4dl vettä
n. 8dl jauhoja
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa (11g)
1/2dl hyvää oliiviöljyä

1/2dl Oliiviöljyä
Sormisuolaa
(Punsipulia, kirsikkatomaatteja, oliiveja, valkosipulia)
Timajamia


Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa mukaan lukien kuivahiiva.

Lisää 43 asteinen vesi sekaan ja vaivaa taikinaa käsin hyvin tai yleiskoneella. Lisää oliiviöljy ja vaivaa käsin n. 10-15 minuuttia ja koneella 5-10 minuuttia.

Taikinan lopputuloksen kuuluisi olla tahmeaa, hieman kosteaa ja käsiin tarttuvaa. Älä siis lisää jauhoja enempää vaan jätä taikina kuvailun mukaiseksi, eli kosteaksi ja tarttuvaksi.

Anna taikinan kohota noin puolituntia vedottomassa ja lämpimissä olosuhteissa.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Focacciasta tulee tällä ohjeella melko iso, joten normaali uunipelti on hyvä. Foccacian ei myöskään kuulu olla kauhean paksu vaan melko ohut.

Levitä taikina pellille kohoamisen jälkeen ja annan taikinan kohota pellillä vielä 20 minuuttia. Valmista sillä aikaa täytteet.

Siivua sipuli, hienonna valkosipuli, halkaise tomaatit. Lämmitä uuni 230 asteiseksi.

Pistele sormilla pieniä kuoppia taikinaan koko alueelle. Voitele siveltimellä oliiviöljyä, joka puolelle taikinaa, niin, että sitä menee myös kuoppiin.

Asettele täytteitä taikinan päälle ja ripottele päälle vielä sormisuolaa.

Paista uunissa n. 15 minuutin ajan. Leivän kuuluisi saada kullan ruskea ja rapea pinta.

Siveltele oliiviöljyä hieman päälle vielä ja tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti