sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Piparminttu karkkikeppi kuppikakut


Rakastuin lapsena torilla joskus nuorena 4-5 vuotiaana karkkikeppeihin. Ne oli hauskoja "kävelykepppejä", jotka maistui hyviltä! Pidin niistä niin paljon lapsena, että ne on joulun perinne herkkuja mulle suklaan lisäksi ja tietysti vihreät kuulat!

Karkkikeppejä voi soveltaa useisiin jouluisiin leivonnaisiin, erityisesti koristelussa. Viimeksi marenkeihin käytin niitä murskattuna. Myös kakun, kuppikakkujen ja macaronien koristeluun sopivat nämä herkku karkit.

Näissä kuppikakuissa on siis kaakaopohja, suklaakuorrute ja koristeluna näitä karkkikeppejä oon käyttänyt. Suklaakuorrute on täyteläinen oikeasta suklaasta, mutta pohja on kaakaosta, joka luo tasapainoa makean kuorrutteen kanssa.

Oon tänä vuonna jäänyt koukkuun noihin karkkikeppieihin, sillä oon käyttänyt niitä nyt tosi useassa leivoksessa. Ne sopii mun mielestä hyvin  raikastamaan makua ja mukavaa puurtavaa tietysti :)
Nää suklaa kuppikakut on tehty samalla periaatteella, kun piparkakku kuppikakut, mutta pieniä muutoksia on kuorrutteessa kuin kuppikakku taikinassakin.



Karkkikeppi kuppikakut

120g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
120g sokeria
2 kananmunaa
115g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
10g hyvälaatuista kaakaojauhetta

Laita uuni 175 asteeseen. Laita kuppikakku vuoat syvennyksiin.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Tähän vaiheeseen menee noin 5 minuuttia.

Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon. Vatkaa voimakkaasti jokaisen lisäyksen jälkeen.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada ne vatkattuun vaahtoon siivilän läpi.

Lusikoi taikina vuokiin ja paista 15 minuuttia uunissa. Anna jäähtyä paiston jälkeen ja koristele.


Suklaa kuorrute

100g tummaasuklaata
2dl vispikermaa
2rkl sokeria
1-2 rouhittua piparminttu karkkikeppiä
Sokerihelmiä

Paloittele suklaa ja siirrä kattilaan. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna sulan suklaan jäähtyä sen sulattua kokonaan.

Vatkaa kerma kulhossa sokerin kanssa, kunnes vaahto on kuohkeaa.

Kaada suklaata kermavaahtoon ja sekoita. Lisää karkkirouhe ja sekoita. Siirrä kuorrute pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

Pursota spiraaleja ja koristele sokerihelmillä ja piparminttu kepeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti