keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Makumatka Italiaan


 Viime kesänä matkustin Italiaan, Roomaan melkein kokonaiseksi kahdeksi viikoksi ja vanhan blogin poistuttua myös Italia- postaukset poistuivat. Ajattelin, että laitan tässä yt teille pienen Italia- kokemus kirjotuksen ja muutaman Italialaisen ruoan reseptin;) Eli pieni throwbacki kesään 2014...


 Lähtö Helsingistä kohdistui heinä-elokuun vaihteeseen. Oltiin bookattu sit liput nopeesti Norwegian airlineilta, kun halvinta sillä hetkellä. Mitä vähemmän lennoista ja majoituksesta maksetaan sitä enemmän jää rahaa tuhalttavaksi ruokaan tms. Matka koneessa sujui hyvin ja maisemat Alppien yllä olivat upeita ja sanoinkuvaamattomia.








Italia, Rooma... Palaisinko takaisin? Miksen? Rooma oli todella kaunis kaupunki ja siellä oli tosi yhtenäinen olo niihin ihmisiin. Uskomattomin muisto Rooman kaduilta oli, kun ensimmäisenä iltana saavuin asunnolle, jonka olin vuokrannut 500 metrin päästä Colosseumilta, joka siis suorastaan näky kadulta, jolla asuin. Kun olin vähän tsekannu kamoja asunnossa, lähin ulos ja menin tälläseelle piazzalle (=aukio), joka oli melko pieni. Aukion ympärillä oli pari kahvila, ravintola, viinikauppa, pizzeria, Gelato- kioski ja muutama kerrostalo. Keskellä piazzaa oli suihkulähde ja lähteen ympärillä penkkejä. OLi aika lämmin kello kahdeksaks illalla ja olin aika väsynyt. Tuli sitten istahdettua lähtee vieree. Ihan uskomattoman ystävällisiä nää italialaiset oli. Kymmeniä italailaisnuoria, vanhuksia, aikuisia ja lapsia sekä turisteja istui lähteellä joi (humaltumatta), naureskeli ja jutteli. Mullekkin tultiin juttelee ja tarjottiin juotavaa ja pizzaa, minkä koin tosi hassuna ja tietysti lämipmänä ja tervetulleena maahan. Multa kyseltiin, mistä olin, mitä teen ja minkälaista Suomessa on? Onko kylmä? Ja rupateltavaa riitti. Sanotaanko, että vanhemman ikäluokan englanti oli heikkoa ymmärettävää, toisin kuin nuorten kanssa oli paljon helpompaa. Tää vieraanvaraisuuden tunne oli tosiaan kiva yllätys väsyneelle turistille ja ilta sujui puhutessa ja jutellessa.

Kuten kuvista huomaa Rooman arkkitehtuuri on suurta, yksityiskohtaista, tarkkaa ja huikean näköistä. Yläpuolella valkoinen linnake oli hauska juttu, sillä joka kerta minne tahansa päin Roomassa kävelin toi linnake oli joka paikassa. Kuljettiin sen ohi päivässä varmaan 10 kertaa ja tommonen rakennus kyllä pistää silmään. Ihmiset oli muurhaisia tän talon vieressä.


Colosseum tietysti kuului listalle minne halusin mennä. Sanotaanko näin, että Colosseum ei ollut pettymys, mutta se ei myöskään pistänyt kananlihalle, kuten muutama vuosi nähdessäni huikean Eiffel- tornin. Colosseum oli suuri ja mahtia täynnä, mutta kaiken sen turisti määrän keskellä ja kuinka Colosseum ei ollutkaan sitä mitä oli aina kuvitellut tuli hieman yllättäen.
Roomasta löytyi silti monta sataa muuta asiaa, johon rakastuin ja jota tulee nyt ikävä kirjoittaessa...

Gelato eli jäätelö, joka miastui aidolta ja joiden makuja oli tuhansia. Maistettua tuli limeä, sitruunaa, pistaasia, kahvia, tumma suklaata, nutellaa, mansikkaa, mustikkaa, päärynää, cappucino, popcorn, lakritsi, toffee, vadelma, smurffi, karkki ja suosikki oli tumma suklaa capuccino kahvi makuisen jäätelön kanssa.




Kahvit maistu Roomassa juuri jauhetuista pavuista ja tiedättekö mitä, joissain kahviloissa se oli totta. Kahvi jauhettiin asikkaan tilatessa ja kahvin laatu oli erinomainen ja se maistui. Croisantit ja leivonnaiset olivat kanssa erittäin maukkaita ja niitä olisi halunut tuoda tänne koti Suomeen. Suuret päänkokoiset marengit, pikkuleivät ja muut leivokset vaan pistivät päänpyörälle.



Myös Vatikaanissa tuli käytyä, mutta Paavia ei näkynyt kylläkään.... 


Myös Rooman perustajat Romulus ja Remulus bongattiin museossa, jossa sijaitsi monta sataa pääpatsasta ja kaikkia veistoksia, kuten Michel Angelon Daavid- patsas. Patsas ei ollut tietenkään aito, sillä oikea on huonossa kunnossa ja säilytettävissä muualla.


Ens tekstis tulee Foccacian resepti ja sitä seuraavas kunnon kasvispizzan ;)

"Ole avoin kirja"
Älä koskaan ole ennakkoluulonen vaan juttele paikallisille. Ne on erittäin mukavia ja ottavat sut mukaan porukkaan olisit sä mistä tahansa.

"Maista"
Gelatoa, katu pizzaa, pastaa, viinejä, kahveja, leivoksia, pään kokoisia marenkeja.

"Kävele"
KOko oman matkan aikana ei menty kertaakaan metrolla, junalla tai taksilla minnekkään. Päivässä tuli käveltyä n. 10 kilometriä ja silloin nähtiin enemmän Roomaa kuin itse roomalainen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti